glasvezel Ansen juni 2017 en nu???

Stand van zaken glasvezel Ruinen/ Ansen juni 2017

 

— Glasvezelknooppunt geplaatst, graafwerkzaamheden tweede fase van start —

 

De werkzaamheden in het pilot-gebied worden door de aannemer langzamerhand afgerond dus Glasvezel De Wolden richt de blik op de volgende fase: Ruinen, Ansen, Echten en Eursinge zijn nu aan de beurt! Startsignaal voor de graafwerkzaamheden was deze week de plaatsing van het glasvezelknooppunt voor alle aansluitingen in Ruinen, de “POP”.

 

Op vrijdag 2 juni werd op het terrein achter de COOP in Ruinen een groot verdeelstation voor alle glasvezelaansluitingen in Ruinen en omgeving geplaatst. “Zo’n verdeelstation heet officieel een “Point Of Presence”, wat we voor het gemak afkorten tot POP”, legt projectleider André Nijholt, die namens aannemer Siers een oogje in het zeil houdt, uit. “Voor ons is dit echt een uniek project, zo rechtstreeks samenwerken met de bewoners zelf, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Betekent wel dat we soms al doende aan het leren zijn, de pilot is wat dat betreft echt een leerzame ervaring geweest”, legt Nijholt uit. “In de pilot hebben verschillende factoren voor wat vertraging gezorgd maar hier in Ruinen kunnen we al die opgedane kennis toepassen en gaan we met het licht meewerken, dus vanuit de POP de kabels neerleggen. We beginnen met graafploegen die de verbinding tussen Ruinen en de pilot gaan graven, van twee kanten tegelijk en uiteindelijk zullen we met acht ploegen tegelijk in Ruinen aan het graven zijn zodat we na de bouwvak de eerste woningen kunnen activeren en we hopen eigenlijk nog dit jaar iedereen hier aangesloten hebben”, besluit Nijholt.

 

Bekende “Runers” zoals Roel Wiekema, huisarts Jan Paul Ouwens, voorzitter van de ondernemersvereniging John Laarman, Marjan Bralten en Suzan Glazenborg van DB Rune en natuurlijk de nodige vrijwilligers van Glasvezel De Wolden keken toe hoe een immense kraan heel precies de nieuwe wijkcentrale in de daarvoor bestemde bouwput liet zakken. Huisarts Ouwens stak niet onder stoelen of banken dat het snelle internet van hem liever vandaag dan morgen mag komen. “Wij hebben het in onze praktijk ook gewoon heel hard nodig. We willen radiologische gegevens kunnen uploaden naar het ziekenhuis, dat is nu onmogelijk, daar is snel internet voor nodig en natuurlijk ook voor zorg op afstand waar ook wij steeds meer mee gaan doen.” John Laarman is beducht voor de levensvatbaarheid van de Ruiner bedrijven als er geen snel internet komt. “Up- en downloaden van gegevens duurt nu twee lang twee breed, agrarische ondernemers werken met allemaal van die datasensoren, de beveiliging van de industrieterreinen gebeurt digitaal, we hebben het gewoon heel hard nodig voor een vitaal bedrijfsleven in en rond Ruinen”, is de stellige overtuiging van Laarman.

 

Dorpsbelang Rune sluit zich daar graag bij aan. “Wij ondersteunen dit initiatief van ganser harte”, vertelt voorzitter van DB Rune Marjan Bralten. Snel internet is echt onmisbaar voor de leefbaarheid en de toekomstbestendigheid van ons dorp. Wij willen ook iedereen aansporen om mee te doen. Verdiep je er even in, kies een abonnement uit en doe mee met dit bewonersnetwerk!”