open dag beheerboerderij rheebruggen

T

Assen, 24 maart 2018

open dag beheerboerderij De Veldkamp op landgoed Rheebruggen op zondag 31 maart

Kom een kijkje nemen bij de boer

Een ouderwetse boerderij in een nieuw jasje. Dat is hoe je De Veldkamp, één van de drie beheerboerderijen van Stichting Het Drentse Landschap, het best kunt omschrijven. Oud en nieuw gaan in dit boerenbedrijf heel goed samen. Zo liggen op het dak van de enorme stal maar liefst 640 zonnepanelen waar de hele buurt gebruik van maakt. Kom op zondag 31 maart vanaf 13:00 uur naar de open dag van beheerboerderij De Veldkamp van Stichting Het Drentse Landschap op landgoed Rheebruggen. Boer Alexander Ekkels leidt u graag rond in beheerboerderij De Veldkamp, Rheebruggen 3, te Ansen.

Vanaf 13.00 uur opent beheerboerderij De Veldkamp de deuren. Bezoekers kunnen tot 17.00 uur een kijkje nemen in de potstal waar zo’n 200 Limousin runderen kunnen verblijven, er zijn speciale activiteiten voor kinderen en de film over landgoed Rheebruggen wordt in een speciale ruimte in de stal getoond. Voor koffie, thee en een punt vers gebakken taart kunt u terecht op het speciaal gecreëerde terras van De Blauwe Heksenketel.

Over de beheerboerderij

Sinds 1972 is Het Drentse Landschap eigenaar van het ruim 325 hectare grote Landgoed Rheebruggen. De vraag was wat je moest doen met zo’n waardevol cultuurhistorisch landschap. Het Drentse Landschap vond dat je dat het beste kunt doen door er net zo mee om te gaan als de boeren vroeger. Dus is het ouderwetse Drentse boerenbedrijf opnieuw geïntroduceerd op Rheebruggen. ‘s Zomers lopen er Limousin-runderen in de wei. Met hun mest uit de potstal van de beheerboerderij (die sinds 2015 is verplaatst van het Bouwhuis naar De Veldkamp) worden de roggeakkertjes op het landgoed bemest. Met het graan worden de dieren bijgevoerd en het roggestro komt in de stal. Jaarlijks verkoopt Het Drentse Landschap overtollig vee middels de vleesactie aan beschermers en andere geïnteresseerden waarmee de oude kringloop van voedingsstoffen rond is.

Meer weten over Beheerboerderij Veldkamp en Landgoed Rheebruggen?

  • Op zondag 31 maart a.s. vanaf 13:00 uur kunt u de boerderij bezoeken. Boer Alexander Ekkels is uw gastheer en zal u samen met Harald de Graaff, rayonbebeerder Zuid van Stichting Het Drentse Landschap, meer vertellen over de boerderij en de werkwijze die gehanteerd wordt.
  • In de stal is een ruimte ingericht waar u een korte film kunt zien over Landgoed Rheebruggen, waar De Veldkamp deel van uitmaakt.
  • Lees het boek Het boek Landgoed Rheebruggen – Een goed bewaard geheim. U kunt het boek die dag voor de speciale prijs van slechts € 5,00 euro kopen bij de promotiekraam van Het Drentse Landschap.
  • Via Eindjeomindrenthe.nl kunt u gratis de wandelroute Rheebruggen downloaden.

Locatie: Beheerboerderij De Veldkamp, Rheebruggen 3, 7964 KR Ansen._